NAZORG

Nadat u een operatieve behandeling in de mond heeft ondergaan zijn een aantal zaken van belang om een optimale wondgenezing te bereiken. Wij geven u  hieronder meer informatie over.

 

WAT KUNT U VERWACHTEN NA DE BEHANDELING

Nawerking, verdoving en pijnbestrijding

De plaatselijke verdoving is na twee tot vijf uur uitgewerkt. U kunt daarna pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt van ons hiervoor een recept mee. Het beste kunt u met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving volledig is uitgewerkt. Let goed op de voorgeschreven dosering, deze mag u niet overschrijden. In de bijsluiter leest u hoeveel u maximaal per dag mag gebruiken.

Het is verstandig om de eerste dagen geen zware lichamelijke inspanningen te verrichten, hierdoor kunnen de pijnklachten toenemen.

Zwelling

Door de operatie kan uw wang of lip dik worden. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. U kunt deze zwelling verminderen door uw wang te koelen met een coolpack of een met ijsklontjes gevuld plastic zakje met daaromheen een washandje. Dit heeft zin tot twee uur na de behandeling. De zwelling is het sterkst na twee tot drie dagen. Vanaf dat moment neemt de zwelling af en zal die uiteindelijk helemaal verdwijnen. Soms ontstaat er een bloeduitstorting. De wang blijft dan langer dik en verkleurt. Dit is niet ernstig   en u hoeft hiervoor geen contact op te nemen met het ziekenhuis.

Hechtingen

De hechtingen lossen vanzelf op. De door ons aangebrachte hechtingen zijn gewoonlijk na één tot twee weken zover opgelost dat ze spontaan verdwijnen. Een enkele keer moeten wij ander hechtmateriaal gebruiken. In dat geval is met u een afspraak gemaakt voor een tweede bezoek om de hechtingen te verwijderen.

 

ALGEMENE NAZORG ADVIEZEN

Mondhygiëne

Voor de eerste 24 uur geldt: zeker niet gaan spoelen. Het stolsel dat in de wond ontstaat kan hierdoor losraken en weer gaan bloeden. U moet wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Vanaf de tweede dag kunt u uw mond enkele keren per dag spoelen met lauw zout water (een theelepel zout op een halve liter water). Dit kan ook met chloorhexidine mondspoelvloeistof als u hiervoor een recept hebt gekregen. U mag nu ook voorzichtig met een zachte tandenborstel over het wondje heen poetsen.

Voeding

De eerste dag kunt u het beste zachte voeding gebruiken en voeding en dranken bij voorkeur lauw nuttigen.

Roken en alcohol

Zolang er een wond aanwezig is, is het verstandig niet te roken. Dit heeft een negatieve invloed op de wondgenezing. Het gebruik van alcohol vergroot de kans op nabloeden.

 

NAZORG NA HET SLUITEN VAN EEN OPEN VERBINDING IN DE BOVENKAAK (ANTRUMPERFORATIE)

Naast de algemene nazorg adviezen zijn een aantal andere zaken van belang:

Activiteiten

Zolang het tandvlees nog niet is genezen moet u grote luchtdrukverschillen tussen mond en neus vermijden. Dat betekent dat u de eerste 14 dagen:

 • geen blaasinstrument mag bespelen
 • niet uw neus mag snuiten, maar alleen mag afvegen of ophalen
 • moet voorkomen dat u kou vat en neusverkouden wordt
 • als u moet niezen, uw mond wijd open moet houden en uw neus niet dicht moet knijpen

Als u weer naar huis gaat kan het zijn dat er op de dag van de ingreep en de dag er na nog een beetje bloed uit uw neus of mond komt. Dit is normaal en houdt vanzelf op.

Belt u de kliniek indien u andere problemen heeft als gevolg van de behandeling zoals:

 • klachten die na drie dagen toenemen in plaats van afnemen
 • koorts boven de 39 graden
 • een toenemend vol gevoel onder de ogen en een drukkend gevoel in de wang
 • viezigheid dat uit de neus komt
 • lucht of vloeistof dat van uw neus in de mond komt.

 

NAZORG NA HET VERWIJDEREN VAN EEN TAND, WORTELREST OF VERSTANDSKIES

Naast de algemene nazorg adviezen zijn een aantal andere zaken van belang:

Activiteiten

Ga de eerste 24 uur na de behandeling niet te plat liggen. Als u ergens wilt liggen, plaats dan een aantal kussens onder uw hoofd ter ondersteuning.

Nabloeden

Als u weer naar huis gaat kan het zijn dat u last krijgt van nabloeden.

 • het eerste uur na de ingreep kan de wond nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf weer over. Ook het speeksel kan een paar dagen, na de ingreep, nog wat rood/oranje zijn.
 • het tweede uur na de ingreep en later: als de wond opnieuw gaat bloeden of als het bloeden toeneemt, dan kunt u volgende doen: u neemt een gaasje of een schone zakdoek en maakt daarmee uw mond schoon en droog. Dan neemt u een tweede gaasje en vouwt dat in elkaar, dat opgevouwen gaasje legt u op de wond. Daarna goed dichtbijten/dichtdrukken en dat een half uur volhouden. Als het daarna nog blijft bloeden, dan moet u contact met ons opnemen.

Belt u de kliniek indien u andere problemen heeft zoals:

 • klachten die na drie dagen toenemen in plaats van afnemen, zoals toenemende zwelling en slikklachten
 • koorts boven de 39 graden

 

NAZORG NA HET PLAATSEN VAN IMPLANTATEN

Naast de algemene nazorg adviezen zijn een aantal andere zaken van belang:

Recepten

U krijgt recepten mee naar huis voor pijnstillers, antibioticum en een desinfecterende mondspoeling of gel. Deze kunt u bij de (ziekenhuis) apotheek halen.

- Gebruik de pijnstillers volgens het aangegeven schema voor de beste werking. Neem de antibioticum kuur in volgens voorschrift en maak de kuur helemaal af.

- De dag na de behandeling start u met het twee maal daags gebruiken van desinfecterende mondspoeling/gel. Spoel niet na met water en wacht een half uur met eten, drinken of spoelen.

Wat mag ik wel en niet doen na de behandeling?

 • Eten en drinken kunt u na de behandeling wel, maar u zult de voeding moeten aanpassen. Het is verstandig de eerste dagen na de behandeling zachte voeding te gebruiken.
 • De eerste week na de behandeling mag u de gebitsprothese op de implantaten niet dragen.

Implantaatpaspoort

U krijgt een implantaatpaspoort mee waarin vermeldt staat welke implantaten bij u geplaatst zijn. Bewaar dit boekje goed. Wanneer er in de toekomst problemen ontstaan met de implantaten en u bezoekt hiervoor een andere tandarts of specialist, dan heeft u in het implantaatpaspoort alle gegevens beschikbaar over het gebruikte implantaatsysteem. Dit paspoort dient u tevens mee te nemen naar de tandarts of technieker die uw nieuwe gebitsprothese zal maken.

Niet vroegtijdig belasten

De implantaten moeten goed in het bot van de onder- of bovenkaak vastgroeien. De vastgroei periode duurt twee tot zes maanden. In deze periode mogen de implantaten niet belast worden. Door vroegtijdige belasting van de implantaten loopt u het risico dat ze niet goed vastgroeien in de kaak. U mag de aangepaste gebitsprothese die op de implantaten rust dan ook alleen voor "de show" dragen. U mag er beslist niet mee eten! Tijdens het slapen moet u de prothese uit laten.

Image

JA, IK WIL MEER INFORMATIE!

Vindt u op onze website niet meteen wat u zoekt? Vraag ons gerust om meer informatie. Vul het onderstaande formulier en uw vraag in. Wij staan u graag te woord !

Please type your full name.
Invalid Input
Please type your full name.
Invalid email address.
Invalid Input
Invalid Input